Salderen, en hoe werkt het eigenlijk?

Salderen: Alles wat je moet weten over zonnepanelen en de salderingsregeling

Salderen: Alles wat je moet weten over zonnepanelen en de salderingsregeling

Zonnepanelen zijn een krachtige manier om duurzame energie op te wekken en je CO2-uitstoot te verminderen. Ontdek hoe ze niet alleen je energierekening verlagen maar ook je milieu-impact minimaliseren.

Een cruciaal onderdeel van dit proces is salderen. Het kabinet heeft plannen om de salderingsregeling van 2025 tot 2031 af te bouwen. Lees hier hoe huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen hun zelf opgewekte elektriciteit kunnen terugleveren aan het net en wat de mogelijke gevolgen zijn van deze veranderingen.

Waar staat het wetsvoorstel nu?

De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer moet nog haar goedkeuring geven.

Plan: Geleidelijke afbouw van de salderingsregeling

Vanaf 2025 wordt het salderen voor huishoudens en kleine bedrijven geleidelijk aan minder voordelig en in 2031 zal het niet meer mogelijk zijn. De afbouw verloopt als volgt:

  • 2023: 100%
  • 2024: 100%
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Vergoeding voor overtollige elektriciteit

Volgens het wetsvoorstel krijgen eigenaren van zonnepanelen een vergoeding voor de elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 zal deze vergoeding minimaal 80% van het overeengekomen leveringstarief zijn, exclusief belastingen en heffingen. Dit treedt in werking zodra de wet wordt gepubliceerd. Vanaf 2027 stelt de minister om de twee jaar de vergoeding vast op basis van advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Investeren in zonnepanelen blijft aantrekkelijk

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijft investeren in zonnepanelen een verstandige keuze. Ze worden steeds betaalbaarder en efficiënter. Zonnepanelen verdienen zichzelf binnen 7 jaar terug en gaan gemiddeld 25 jaar mee. Dit geldt ook voor huurhuizen, waar woningcorporaties investeren voor de lange termijn, zodat huurders kunnen profiteren van zonne-energie.

Om het meeste uit zonne-energie te halen tijdens en na de afbouw van de salderingsregeling, is het slim om elektriciteit te verbruiken wanneer de zonnepanelen veel energie opwekken, bijvoorbeeld door de wasmachine te laten draaien op zonnige dagen of je elektrische auto op te laden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *